Senaste nytt

2024

Juli : Nu förbereder vi buskarna för plockning och iordningställer självplocken. Vi smygöppnar självplocken Lördag 13:e Juli, 10:00-17:00. Välkomna

Juni : Juni har ur bärperspektiv varit en ganska bra månad. En del regn, men även varma och soliga dagar. Detta har inneburit att buskarna har mycket bär i år. Denna månad har vi rensat ogräs mellan buskarna för att säkerställa att de får gott om sol och all den näring de behöver för att få stora bär.

Maj : Maj har varit en ovanligt solrik och torr månad. Vi hade risk för nattfrost de första dagarna men sedan blev det rena högsommaren. Blommen på bärbuskarna har varit väldigt riklig i år. 18 Humle kolonier har vi satt ut för att främja pollineringen under Maj. Sedan har vi fått jobba hårt med både bevattning och näringsämnen för att försöka omsätta detta i stora mogna bär.  Just nu känns det som om vår tidiga sort Reka, kommer bli mogen några dagar tidigare, så vi kanske öppnar självplocken redan den 13:e Juli. Håll koll på denna sida så kan ni vara bland de första att plocka bär.

April : Hela månaden har vi beskurit blåbärsbuskarna. Mot slutet av månaden har buskarna fått de vackra ceris färgade knopparna som är förstadiet till blom. Det ser just nu ut som om det blir ett bra bärår, om vi slipper nattfrosten i maj.

Till Valborg satte vi ut 18 Humlebon i odlingen för att säkra god pollinering.

Vi kan nu också konstatera att de buskar vi haft i kruka under vinterhalvåret överlevt denna väl, vilket innebär att vi kan ha buskar till försäljning även under 2024.

Mars : Kurs I beskärning av blåbärsbuskar hölls i vår odling den 26:e Mars genom LRF:s försorg. Ett 30-tal Svenska blåbärsodlare deltog och fick lära sig av Felix Koschnick, Director of the soft fruit research department, Germany, om hur man bäst går tillväga. Arrangemanget var mycket uppskattat och många gäster var imponerade av hela odlingen- och anläggningens set-up.

 

Planerad öppning av självplock : Vi siktar på att välkomna er till säsongens start av självplock den 18:e juli. För att inte missa premiären, håll ett öga på vår hemsida för de senaste uppdateringarna. Observera att exakt datum kan påverkas av vårens väderförhållande, vilket kan föra fram eller skjuta på startdatumet med några dagar.  

 
Januari & februari : Under februari har vi genomfört en noggrann beskäring av alla blåbärsbuskar för att förbereda dem inför den kommande säsongen. Denna årliga skötsel är avgörande för att säkerställa en riklig skörd och friska buskar. 

2023

December : Tack alla för ett fantastiskt år hos Hovshalla Blåbär! Ert engagemang och era besök är det som ger liv åt vår gård. Medan vi nu blickar mot det nya året, vill vi sända er våra varmaste nyårshälsningar. Må ert 2024 vara lika fruktbart och glädjefyllt som de bär vi odlat tillsammans. Gott nytt år, och vi ser fram emot att välkomna er tillbaka till blåbärsfälten när nästa säsong tar sin början!

Oktober till November : Medan löven föll och hösten svepte in över landskapet ägnade vi oss åt att lägga grunden för nästa års blåbärsskörd. Denna period är hjärtat i vårt arbete med att vårda och förbereda blåbärsbuskarna. Vi har omsorgsfullt rensat bort ogräs för att ge våra blåbärsbuskar det utrymme de behöver för att frodas och noggrant klippt varje buske för att främja en hälsosam tillväxt. Varje snitt är gjort med precision och omtanke, vilket inte bara formar buskarna inför vinterns vila utan även lägger grunden för en riklig och hälsosam skörd nästa säsong. Denna tids investeringar är vårt löfte om framtida blåbärsglädje.

September : Vår innovativa "Tömma kylen"-kampanj lockade skaror av blåbärsentusiaster, angelägna om att säkra sig bär för vinterns köksexperiment. Responsen var överväldigande, och tillsammans hjälpte vi varandra att göra plats i våra kylar för nästa års skörd. Trots att vädrets nycker utmanade oss, kunde vi med gemensamma krafter säkerställa en riklig skörd och vi såg en fördubbling av självplockets volym jämfört med föregående år. Tack vare er entusiasm och stöd avslutade vi självplocket den 21:a september på topp, fulla av tacksamhet och förväntan inför vad nästa säsong kommer att erbjuda. 

Augusti : I augusti bjöd naturen på ett mångfacetterat väderspel som ställde oss inför både regn och solsken. Trots att det rikliga regnandet krävde tålmodighet och en del improvisation med torkningspauser, kunde vi se många självplockare - både lokala entusiaster och långväga gäster - som besökte oss för att njuta av den friska luften och de söta blåbären. Deras ihärdighet och glädje i plockningen gjorde varje regnmoln lätt att glömma. Våra besökares entusiasm lyste starkare än solen och värmde oss genom de blötaste dagarna, och tillsammans skapade vi minnesvärda ögonblick i blåbärsfälten.

Juli : Nu är 1100 buskar med vår Reka sort mogen! Måndagen den 17:e Juli öppnar vi därför självplock på Hovshalla Blåbär kl 10:00 för säsongen. 
90:-/kg, Öppet alla dagar 10 -17. 
Vi säljer även buskar i självplocket för 80:-/st

Juni : Ovanligt varmt och torrt väder men buskarna växer på bra! Det ser ut att bli mycket bär på buskarna. 

Maj : Stark värme rivstartar växtligheten och den 15:e maj har vi full blom på 2 av 3 sorter. Den vita blommen ser nästan ut som snö på buskarna. Det är mycket blom på buskarna i år. Vi sätter ut 18 humle samhällen för att förbättra pollineringen.

April : Under april slår vädret om till vår, och vi kan avsluta buskbeskärningen inför säsongen. Vi tar också chansen att plantera om en del buskar samt kompletterar med ytterligare en sort.

Mars : Under Mars månad gör vintern ett starkt intåg igen med iskyla och snö. Arbetet med buskarna måste skjutas upp. En del knoppar fryser tyvärr.

Januari : Vilken vacker start på det nya året! Här på odlingen har vi haft flera vackra dagar med mycket snö på marken.  Under tiden där blåbären vilar så jobbar vi för fullt med att serva maskiner och förberedda inför kommande säsongen.